Tillbaka                                                                         

Skådebanan Dalarna
Skådebanan i Dalarna ser som sin huvuduppgift att skapa möjligheter för kulturfattiga att bli kulturrika utifrån ett demokratiuppdrag. Vi vill nå nya grupper med kulturupplevelser, skapa nya kulturmöten och skapa nätverk med kulturlivet.

Skådebanan vill genomföra olika projekt där människor befinner sig; i föreningslivet, på arbetsplatser, i bostadsområden…


Under 2010 har Dalarna arbetat mycket mot medlemsorganisationerna i syfte att starta upp olika projekt. Suzanne Lazar, verksamhetsledare för Skådebanan Dalarna, framhäver att samarbetet med medlemsorganisationerna och andra innebär också ett utökat kontaktnät. Tillsammans kan vi åstadkomma så mycket mer. Idag har man 17 medlemsorganisationer.

Skådebanan Dalarna andra aktiviteter under året
Skådebanans 100 årsjubileum
- firades på Peace and Love-festivalen där alla besöker fick måla dalahästar i ett mångfaldsprojekt. Diskussion om kultur och mångfald. Även debatten om kvinnofängelse ingick i firandet.

Ombudsverksamheten i Dalarna
- Ombuden får kulturutskick, ombudsträffar fyra ggr per år och utbildning 2 ggr per år. För att få kulturupplevelser och informera om kulturen i länet, kunskap om vad kultur är och hur man ska inspirera sina vänner att ta del av kulturen. Man har också som projekt skrivit kulturavtal med två arbetsgivare som ska utvärderas under 2011. Idag har man totalt 60 ombud.

Teater/debatt
- om kvinnofängelser i anslutning till föreställningen Bergsprängardöttrar där Ann-Britt Grünewald medverkade.
- om främlingsfientlighet, monologen Vi håller i käften med Teatermaskinen och panelsamtal med lokala politiker i Avesta.

Boken är en viktig del i Skådebanan Dalarnas verksamhet, man är centralombud för En bok för alla och ansvarar tillsammans med ABF för länets bokombud.
- Utskick till bokombuden, ombuden har rabatt på böcker
- Inspirera till att starta arbetsplatsbiblioteket, lånar ut boklådor. Aktivt har vi startat föreningsbibliotek på RSMH i Falun och KRIS i Borlänge.
- Dalarnas litteraturdag genomfördes i Kupolens köpcentrum i Borlänge i samarbete med DalaDemokraten, ABF, Biblioteket mfl. Samtal med ca fem författare under olika teman.
- Världsbokdagen firas, då uppmanar vi medlemsorganisationerna att ha uppsökande verksamhet och dela ut böcker som de får köpa billigt genom oss.
- Internationellt bokprojekt där vi skickar barnböcker till Burma i samarbete med en volentärarbetare som varje år åker ner till Burma.

Kultur i kvarteret
- Varje år är Skådebanan Dalarna med ordnar en kulturfest på Tjärna Ängar i Borlänge tillsammans med TjärnKraft (HGF, UÖ, ABF, Verdandi och invandrarföreningar) där man bjuder på dalahästmålning, gatumålning m.m.
Konst
- I samarbete med Konstfrämjandet och Galleri Se (konstnärsdrivet) lånar man ut utställningar och möjlighet att köpa konst på avbetalning. Uppmuntrar också sina medlemsorganisationer att lägga sina styrelsemöten på galleriet.
- En utställning med Robert Nybergs teckningar finns att låna hos Skådebanan Dalarna, just nu hänger den i kulvertarna på Falu lasarett.

Teater
- Alla ombuden är också teaterombud för Dalateatern och har rabatter på biljetter. De blir också inbjudna till teaterträffar på teatern.
- Man har kartlagt alla amatörteatrar i länet och fört samtal med scenkonst Dalarna hur man ska kunna erbjuda kurser och utbildningar för att säkerställa tillväxten på teaterledare/tekniker mm.

Projekt under året
Hemstjänstens historia
- i samarbete med Falu Kommun och Kommunal där man samlar in berättelser från personalen inom hemtjänsten.

Migrerande museum
- ett konstprojekt om hur man berättar en orts historia med bland annat hjälp av en storyteller. Att med en konstnär hitta andra uttrycksformer än att bara samla på föremål. Samarbete med museet och konstkonsulenten med bidrag från bland annat Framtidens kultur.

Se människan
- Skådebanan Dalarna var med i förstudien till projektet Se människan och följer nu projektet. En konstpark för människor med funktionsnedsättningar, där de även är med och formger konstverken tillsammans med konstnärer.

2011 kommer man arbeta mer med medlemsorganisationerna så att de i sin tur tar in kulturfrågorna i sitt arbete. Skådebanan i Dalarna ska ut och opinionsbilda, diskutera vikten av kultur. Under året ska man också göra några lokala nedslag i länet och bilda kontaktnät på orten.