SKÅDEBANAN VÄSTMANLAND - Ingenjör Bååths gata 11
72212 Västerås 021-101705


Lars Edström, Per Brattströms, Anders Ekholm, Jörgen Svennberg, Lars-Erik  Lindberg

Runes Rester
Replokalen är inte stor men ändamålsenlig. Ligger i en källarlokal mitt i centrala Hallstahammar, under ett affärscentrum. Det har fungerat bra säger Jörgen Svennberg, trummis i bandet Runes Rester. Tidigare hade vi en replokal utanför Hallstahammar, i en nerlagd skola. Den replokalen drevs av musikföreningen Septima med ca: 13 band som medlemmar. Fastighetsägaren, Hallstahammars kommun sålde skolan och vi blev utkastade trots att det fanns en villig köpare som kunde tänkt sig låta oss driva verksamheten vidare mot skälig hyra. Föreningen Septima som funnits nästan i 30 år gick i graven. Skolan byggdes om till femtiofemplussboende.

Det finns en viss bitterhet över förlusten av replokalen och det faktum att kommunen inte satsar på musiklivet i Hallstahammar. Bandmedlemmarna berättar att det kändes dystert när beskedet kom. Någon nämner ordet nattsvart. Men den nya replokalen har gett tillbaks energin och viljan att spela. Nu övar Runes Rester varje söndagseftermiddag.
Anders Ekholm, basisten, säger att bandmedlemmarna trivs väldigt bra tillsammans. Någon skrattar och säger att det är kärleken till varandra som gjort att dom spelat tillsammans sedan 2004 i den nuvarande konstellationen. Namnet kommer sig av att alla medlemmarna någon gång spelat med Rune, dock vill ingen nämna vilken Rune. Repertoaren är blandad. Blues, funk och sextitalscovers. Men vi kör inga dansbandslåtar trots att våra spelningar många gånger har den karaktären, säger Jörgen Svennberg. Man kan dansa till andra sorters låtar också. Dom flesta spelningarna vi har är på privata fester, bröllop och någon gång på krogen. Så skrattar han och säger att höjdpunkten var när bandet var förband till Cast of Kinks i Kolbäcksparken.

Killarna är inte längre purunga men värnar om musiklivet i Hallstahammar. Säger att det finns många bra band i Hallsta, bland annat tjejbandet Seven Plates. Kanske är det så på bruksorter. Det finns inte mycket annat att göra. Hur många av dom andra banden i Septima som hittat nya replokaler är dom inte säkra på, kanske två tredjedelar, säger Anders.
Egna låtar skriver man inte längre. Per Brattström säger att stadiet då man försöker skriva sina egna låtar har man passerat. Anders Ekholm säger att det finns så mycket bra musik att välja mellan. Individuellt skiftar deras musiksmak, från Robban Broberg via Beatles till ZZ Top. Dock har alla en förkärlek till Eric Clapton.
Vill någon föra in en ny låt i bandets repertoar lyssnar alla gemensamt igenom låten och provar hur det fungerar. Stämmer känslan repar man in låten.
Med åren har det blivit mer än över 150 låtar som finns på repertoaren. Förkärleken ligger till Bluesen som passar sångaren Per Brattströms röst mycket väl, men utbudet varierar. En spelning under en kväll innebär ca femtio låtar. Vi ändrar repertoaren utifrån vilken publik vi ska spela för tillfället, förklarar Anders.

Bandmedlemmarna kommet från olika yrken och bakgrunder. Per Brattström, gitarr och sång, arbetar som lagerarbetare. Lars Edström, gitarr och sång, är präst. Jörgen Svennberg, trummor och är halvt fritidsbonde. Lars-Erik "Larsan" Lindberg, gitarr, arbetar som datatekniker. Anders Ekholm, bas och sång, jobbar på Bulten AB i Hallstahammar. Anders är en aktiv föreningsmänniska. Tidigare var han kassör för Musikföreningen Septima. Numrera aktiv inom IF Metall Västra Mälardalens fritidskommitté och vice ordförande i Folkets Hus och Park i Hallstahammar. Anders utnämndes nyligen till ordförande för LO:kommittén i Hallstahammar. Ett bevis på att musiken förenar.